ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

Published November 17, 2014 by vayia p

Και μια και σήμερα ήταν αργία και είχα ώρα στο σπίτι, λέω, δε φτιάχνω και μια σπανακόπιτα, μια που έχω το σπανάκι στο ψυγείο μη και χαλάσει; Και το φύλλο εννοείται πως το έφτιαξα μόνη μου. Δε λέει το αγοραστό.

Για το φύλλο
Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
Λίγο λάδι
Νερό περίπου 200 ml (ή όσο πάρει για να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη)
Βούτυρο

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
λίγο λάδι
Αλάτι
250 γρ φέτα
1 αβγό
Πιπέρι

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε πρώτα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζυμούλα εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας.Τη χωρίζουμε σε δυο μπαλάκια. Ρίχνουμε στον πάγκο μας μια χουφτίτσα αλεύρι και ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη το καθένα (όχι να γίνουν λεπτά, θα απλώσετε το μπαλάκι σας ελάχιστα) και βουτυρώνουμε με μπόλικο βουτυράκι τη μια τους πλευρά. Έπειτα την κόβουμε στα έξι, να σχηματιστεί σαν λουλουδάκι με πέταλα (να μην κοπεί) και τα διπλώνουμε διαγώνια, ώστε να ξαναφτιαχτεί το κάθε μας μπαλάκι. Τα βάζουμε στο ψυγείο και ανάβουμε το φούρνο μας να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς. Όσο παγώνουν οι ζύμες μας, καθαρίζουμε το σπανάκι μας, το ψιλοκόβουμε, τρίβουμε τη φετούλα, ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και φροντίζουμε να χύσουμε όποια υγρά μπορεί να βγάλει το μέιγμα μας. Όταν έχει κρυώσει το ζυμαρι το βγάζουμε από το ψυγείο και το απλώνουμε με τον πλάστη, ώστε να καλύπτει την επιφάνεια του ταψιού μας και λίγο παραπάνω. Να έχετε λαδώσει το ταψάκι σας πριν. Βάζουμε κάτω λοιπόν το πρώτο φύλλο, τη γέμιση από πάνω του και ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο. Καλύπτουμε τη γέμιση και γυρίζουμε το περίσσειο ζυμαράκι στις γωνιές. Τρυπάμε με ένα πηρούνι το φύλλο σε διάφορα σημεία, αρκετά, για να ψηθεί η γέμισή μας ομοιόμορφα. Το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου μια ώρα, να ροδίσει καλά η ζυμούλα μας! Αν έχετε όρεξη κάντε το. Δεν είναι δύσκολο όσο ακούγεται και η ανταμειβή θα είναι μεγάλη, γιατί γευστικά υπερέχει! Επίσης, αυτό που λέω και πιστεύω είναι πως ό,τι φτιάχνουμε μόνες μας στο σπίτι μας είναι πάντοτε ποιοτικά ανώτερο του αγοραστού. Καλές απολαύσεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: